آرزو گلکار افزود: برای نخستین بار، زبان سمنانی در جلسه ثبت میراث معنوی کشور، به ثبت رسید.وی اظهار داشت: فارسی، ترکی، کردی، بلوچی، ارمنی و عربی از جمله زبانهای شناخته شده در ایران هستند و اضافه شدن زبان سمنانی به این ردیف، اهمیت بالایی دارد.سرپرست میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری شهرستان سمنان این استان را جزیره لهجهها و گویشها دانست و گفت: ثبت زبان سمنانی، زمینه ثبت سایر گویشها و لهجههای منطقه سمنان را فراهم میکند.
زبان سمنانی، یکی از زبانهای ایرانی است و از شاخه زبانهای ایرانی شمال غربی است و در عین حال زبان انتقالی میان زبانهای ایران مرکزی و زبان گیلکی به شمار میآید.این زبان با برخی واژههای متداول در خانواده زبانهای ایرانی، خودزبانی مستقل و کم و بیش خودکفا میباشد. در گروهبندی زبانهای ایرانی نو، زبان سمنانی متعلق به گروه زبانهای مرکزی ایران است.
گلکار از ثبت گولاچ (تکنیکهای پخت نان آئین برات شهرستان سمنان) در فهرست میراث معنوی خبر داد و افزود: این پرونده نیز در جلسه اخیر ثبت آثار معنوی به ثبت رسید.پیش از این 61 اثر معنوی استان شامل مراسم معنوی، صنایع دستی، فنون سنتی و... در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مراسم گلغلتان نوزاد در دامغان، نذر سمنوپزان در سمنان، تهیه آب دعا در شاهرود، آیینهای مرتبط با ازدواج در استان، نخلگردانی در مهدیشهر و شمیرزاد از جمله مراسم معنوی استان سمنان است که در فهرست ملی ثبت شدهاند.